utorak, 25. ožujka 2008.

Stoički svjetonazor

Stoički stav prema svijetu je vjerojatno bio najpopularna filozofska misao u helenističkom antičkom svijetu. Stoički filozofi su naglašavali ljudski slobodnu volju i traženje puta prema cilju. A cilj je bio unutrašnji mir i ispravan život.

Za stoike, potraga za istinom više nije bila sama sebi cilj. Istinu tražimo zato da postanemo bolji ljudi. Jedini način da spoznamo tu istinu je racionalno razmišljanje.

Ono što je bitno za svakog čovjeka su njegove vrline. Zdravlje, novac, uspjeh u društvu -- sve su to stvari koje nemaju veze s vrlinama. I sve su to stvari koje ponekad možemo naslijediti od okoline.

Međutim, vrlina je nešto što ovisi o slobodnoj volji samog čovjeka. Svaki čovjek ima slobodnu volju. Kad dostigne svoje vrline -- postići će dostojanstvo i mir koje ne bi postigao ni na jedan drugi način.

Stoik se treba osloboditi ljutnje, ljumore i mržnje. Oni koji to ne uspiju -- osuđeni su na bijedni život. Oni koji uspiju -- mogu biti bolesni, ali biti će sretni, mogu umrijeti u zatvoru (kao Sokrat), ali umrijeti će u miru i dostojanstvu.