četvrtak, 3. travnja 2008.

Buda

Buddha je rođen u 6. stoljeću prije naše ere. Pravim imenom Siddharta Gotama, bio je pripadnik vladajuće klase. Prema legendi, mladost je proveo okružen lijepim ženama, dobrom hranom i  općenito je živio je luksuznim životom. Vrlo rano se je oženio i dobio je dijete.

Da je tako nastavio svoj život -- ne bi nikad dospio u povijesne čitanke. Njega je promijenilo jedno popodne kad je izašao iz svoje palače i iz svoje kočije promatrao malo svijet oko sebe. Tri scene su ga se posebno dojmile... Prvo je vidio starog i nepokretnog čovjeka. Zatim je ugledao mlađeg, ali teško bolesnog. I na kraju je uz cestu vidio ljudski leš. Sve to ga je natjeralo na razmišljanje, nakon čega je izgubio volju za životom kakvog je do tada živio.

Krenuo je put po svijetu u potrazi za učiteljima koji će ga spasiti iz tog kruga smrti i rađanja, odnosno reinkarnacije u kakvu su vjerovali tadašnji Indijci. Ali, uspjeh je izostao, niti vrhunski svećenici, niti asketi, ni filozofski mudraci -- nitko mu nije uspio pomoći.

Sve dok...

Sve dok jednog dana, pod drvetom mudrosti nije sam spoznao istinu. Ta istina nije baš jednostavna i bazira se na jednom neintuitivnom pojmu vlastitog ne-ja, ali o tome drugom prilikom.

Bitan je put kojeg je on zacrtao - put prema prosvjetljenju. I on je smatrao kako od mističnih i ekstatičnih iskustava čovjek nema nikakvih koristi. Tko želi prosvjetljenje ne bi smio intenzivno tragati za njime.